Kesihatan dan Pemakanan, Satu Sudut Pandang Organisasi dan Agama (Siri 1)

Tuntutan mencari makanan yang halal dan baik itu tidak hanya memberi kebaikan kepada kesihatan individu. Malah turut memberi kebaikan dan manfaat pada perkembangan rohani dan akhlak seseorang itu.

0
33119

Kesihatan adalah satu anugerah dan nikmat yang Allah kurniakan kepada hamba-Nya. Kita diingatkan supaya mengambil manfaat akan lima hal sebelum datangnya lima hal. Antara yang diperingatkan adalah masa sihat itu sebelum tiba masa sakit. Kerana itu kesihatan adalah salah satu dari lima aspek yang perlu dijaga. Ianya harus dimanfaatkan oleh manusia sebelum datang lima perkara.

Antara perkara yang sangat mempengaruhi kesihatan seseorang itu adalah aspek pemakanan yang baik dan seimbang. Hal ini keranaa ia sangat dituntut oleh agama selepas keutamaan mencari makanan yang halal. Tuntutan untuk mencari makanan dari sumber yang halal dan baik dalam agama disebut sebagai halalan thoyyiban.

Ini bertepatan dengan firman Allah s.w.t yang bermaksud:

“Wahai orang-orang yang beriman! Makanlah dari benda-benda yang baik (yang halal) yang telah kami berikan kepada kamu, dan bersyukurlah kepada Allah, jika benar hanya kepada-Nya kamu beribadah.”
(Surah Al-Baqarah, ayat 172)

Tuntutan mencari makanan yang halal dan baik itu tidak hanya memberi kebaikan kepada kesihatan individu. Malah turut memberi kebaikan dan manfaat pada perkembangan rohani dan akhlak seseorang itu. Makanan dari sumber yang haram ataupun tidak baik bakal mempengaruhi sikap dan akhlak individu. Ini kerana perbuatan sedemikian adalah satu perkara yang ditegah oleh agama.

Hal ini turut dijelaskan oleh Nabi s.a.w.:

“Tiap daging yang tumbuh dari sumber yang haram, maka api neraka lebih berhak ke atasnya”.
(Direkodkan oleh Ahmad dalam Musnadnya, no hadith 14441)

Larangan ini jelas membuktikan kepentingan sumber dan makanan yang halal dalam menjamin kesihatan dan pertumbuhan dalaman seseorang itu.

Dalam usaha ke arah pemakanan yang baik untuk kesihatan, kita seharusnya sedar dan faham makna sebenar pemakanan sihat itu.

Secara umumnya, individu yang mengamalkan pemakanan sihat adalah seseorang yang berjaya menyediakan ataupun mengambil nutrisi yang lengkap. Nutrisi yang lengkap ini diperlukan oleh badan mengikut kadar dan masa yang betul. Individu yang mengamalkan konsep ini harus faham keperluan nutrisi lengkap untuk badan mereka. Mereka perlu tahu apa keutamaan untuk sajian sarapan, makan tengahari dan juga makan malam mereka.

Sumber gambar: Portal Rasmi Kementerian Kesihatan Malaysia.

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sebagai satu organisasi yang mempunyai peranan dalam mendidik masyarakat tentang panduan pemakanan sihat di negara ini. Pandangan dan garis panduan KKM adalah salah satu panduan yang boleh diikuti oleh masyarakat di Malaysia. Ini kerana organisasi tersebut adalah organisasi yang arif dan pakar dalam pengurusan kesihatan di negara kita.

Disebabkan itu, konsep ‘Piramid Makanan’ direka untuk masyarakat memahami kepentingan dan keperluan kategori makanan untuk individu.

Sumber gambar: Portal MyHEALTH

Keperluan dan pengunaan bahan berminyak dan berlemak sebagai contoh, berada pada kedudukan teratas ‘Piramid Makanan’. Ini menunjukkan bahawa kategori makanan sedemikian adalah kategori yang perlu diambil daalm kuantiti yang sedikit untuk mengelakkan risiko penyakit berkaitan jantung dan salur darah.

KKM juga menganjurkan garis panduan dalam penyediaan makanan yang sihat. Isu utama masalah kesihatan yang timbul dalam komuniti di Malaysia adalah daripada sajian yang mengandungi garam dan perasa berlebihan. Amalan inilah yang meningkatkan risiko penyakit tekanan darah tinggi (hypertension). Manakala kandungan gula yang berlebihan dalam sajian boleh meningkatkan risiko penyakit kencing manis (diabetis).

Dalam penyediaan makanan yang sihat, penambahan bahan perasa seperti garam dan gula haruslah pada kadar yang bersesuaian bagi menjamin dari sebarang risiko kesihatan.

Selain itu dalam memastikan kesihatan tubuh badan yang baik, saranan untuk mengambil air secukupnya dikeluarkan. Ini bertujuan mengelakkan tubuh dari dehidrasi teruk yang boleh menyumbang kepada kemerosotan kesihatan di samping menjamin keadaan badan berada pada tahap terbaik.